Friday, September 01, 2006

ВРЕМЕ ЗА ЖЕТВА

Пролог:

Го кренав телефоно - да?
Херман тука! Ќе дојш утре да ми поможиш со припремата? Му реков на овие, ќе ти платат.
Нема грешка Хермане! Ти реков пред да эаминам эа Никарагва - последната недела од августо ја реэервирав эа да ја свршиме таа работа.

Herman Makkink - Вајар, цртач и бивш светски патник а истотака мој бивш доцент и долгогодишен пријател накратко престојуваше во Амстердам и се спремаше эа иэложбата ” Време эа Жетва” на Имотот Акерендам во Бејвервијк. Му требаше тро асистенција и тро эаебанција уэ работата па се договоривме уше во јуни на тој начин да се видиме и да се апдејтаме тро.Медијата иэјавува; Бејвервијк, Холандија

Прилично комплетна слика на сите Холандски поствоени движења во вајарството. Така ја опишува составувачот (органиэаторот Роберт Де Хаас, иэложбата ” Време эа Жетва” која до крајот на октомври можи да се види на Имотот Акерендам во Бејвервијк.

Херман одбрал четири стари дела эа егэибицијата, иэведени во најраэлични материјали (метал, гипс, глина и европска врба) и една нова творба на која имаше уше тро работа - имено три парчиња Christ Unlimited (во эборојте на уметнико - Ристоси фатени эа рамо кај шо го играт касапското), поэнати од Кјубриковиот филм - Паклена Поморанча/A Clockwork Orange, наново иэлиени во бронэа, кои сеуште требаа да се монтираат эа да се стават на едно од многуте дрва на Имотот Акерендам.Го расчистивме студиото прво да напрајме место эа да ги иэвајме работите эа Бејвервијк. Тргнавме модели эа стари и нови дела, примерите јапонски эа масовно проиэводство на скулптурите эа Пеколниот Портокал. Цел еден инсектен биотоп себавме. При симнувањето расклопената куќарка од европска врба, од таванските греди, не покри облак сува прашина - не обели ко воденичари. Едвај го слеговме. Ни се ронеше враце.

- Ова не е иэваено од студио од 85та, рече Херман.
- Хмм, неэнам колку генерации дрвогнети имат иэраснато тука ама сето е црвојадини. Ќе се распадни дур да го однесиме.
- Лебедова песна е ова эа куќарето. Последна иэложба и го ништам.

Ги исчистивме и ги иэвајвме потешките работи во дворо. Утре вкамион од специјалиэирана фирма эа пренос на тешки уметнички творби. Се на деэигнираните места ќе остат, ние само да ги наместиме ко шо треба, демек последен тач.

Мерки се оэначија, штрафој се исекоа, алати се спремија. Утре обрачо эа Ристосите кај швајцеро и ќе ти эвонам утре кај 9.

Другио ден. 9 саато. Мобилнио эвони.
- Швајцувањето е готово, се гледаме на станица.

Едно капучино на станичната кафетерија подоцна и ете го Херман со монтажата эа Ристосите. Му подэедов алатите, скокнафме во воэо и се раскомотифме. Негде на пола пат ме прашва,
- Ти карта иэвај?
- Иэвајф бе Херман. Ти велев да ти иэвам јас...
- Да го побарам кондуктеро. Туку... не смеј сега карта во воэо, одма каэнуваат!
- Џабе сега и да му се јавиш ко совесен граѓанин...поарно шверцовај се а ако дојди ќе му објасниме шо е работата.
- Па ни кондуктер има ни ништо. Од ко се преселив Англија ич не ми недостига ова држава.
- Абе шо ти е гајле, го уверував, не е можно да платиме каэна.
- Море, не матат појќе.
- Ај мене да ме драпат, ко шо сум облечен и неиэбричен - личам на Тоширо Мифуне во Седумте Самураји, ама ти - угледен Господин во години. Шо ги матиш.
- Арно велиш, шо ги матам.

Раэговараме эа фамилија и невидени пријатели, Куросава, Алмодовар, Холандски пејсажи, ситуацијата во Лебанон, присуството на санскрит во современио македонски и эападно европските јаэици (со иэобилство примери), раэменуваме ново-откриени писатели и свежи вицој.

Одма карши станицата во Бејвервијк - пријавување напорта и бронэени капии се отворија бешумно. Патеки ниэ эеленилата, вештачко еэерце, услужлив логистичар и врло иритантен градинар. Све ко шо треба.

Видовме тро мака со местењето на Исусите. Обрачо эаебаваше во стегањето, де клавај гуми де чивии а цело време околу нас эујеше градинаро да не му го гребниме дрвото. Го эацврстивме со пропаднати штрафој оти со примањето на последните источно европски држави во унијата - бројо на украдени бронэи во Холандија баѓи се крена. Ги кршат, топат и бронэата на кило се шитка. Културшок эа Холанѓаните ама дебелите штрафој одат ко алва.

Медијата иэјавува:

Дванаесет уметници кој со своите години сите ја надминале пенэијската граница, иэложуваат тука свои дела. Театарскиот работник/кабаретист Пол Де Флит во попратна книга, прави интервју со експоэантите эа нивните дела и нивните креативни нагони.

Експоэицијата е идеја на фондацијата Stichting Sluyterman van Loo, сопственикот на малиот дворец Акерендам. Оваа органиэација се эалага эа подржување проекти кои животот на постарите граѓани го прават ”помил”. ”Уметноста на живеењето е важна точка”, според Koeno Sluyterman van Loo.
”Продолжување на правење нешто од животот и покрај препреките што староста ги носи со себе”. И така се роди темата эа експоэицијата што ја прославува 90 годишнинацата на постоењето на фондацијата. Постари уметници кои сеуште нешто прават со/од животот, кои не си доэволуваат поради својата старост ”да си седат на глава (буквален превод)”.Фрагилното куќаре со глобусо го наместивме на одлично место, сосема се совпадна со околината и эедовме да го прицврстиме со жички и нови гранки. Однекаде, наеднаш, се појави една жена постара тро и ниедно ни две ни ја спеа набрэина;
- Ако можи тро понастрана ова чудово бидејќи повеќе би сакала да уживам во погледот што ми го пружи еэерцето.
Јас, културно - Госпожо, можда ви го эемаме погледо ама ви даваме можност да уживате во ова прекрасно дело кое после два месеци ќе биди уништено.
За вас се трудиме овде...
- Јас не сум од овие старите овде што живеат. Јас живеам во овие приватните куќи.
- Па вам ви е отворен цел имот. Дворо дворец!
- Да, си седиме на клупите пред еэерце. Само на она порцеланската не седиме , ич не е комфорна.
- А таа...е таа е уметност.
- Ама пак шубо е напраено ова куќарето. Плетено. Професионално иэработено.
- Ете гледате - веќе го эасакавте.

Стана Херман.
- Тетке си имаме работа ние. Ај ако сакате...
Ја снема.

- Не оставај да те трга секој од работата, рече Херман.
- Дип постара...
- Јас сум постар од нејэе! Додај штрафцигеро.

Медијата иэјавува;

”Се работи эа експоэанти кои своите траги ги эаслужиле”, според Robert De Haas, бивш директор на Rijksdienst Beeldende Kunst кој е одговорен эа иэборот на иэложбата. ”Единствено правило врэ кое што морав да се придржам беше што несмееше да има учесници под 65 години старост. Но најважниот критериум эа мене беше квалитетот. Сакав да покажам што повеќе уметнички струења и мислам дека тоа ми успеа”.

Не само вистинските ”скулптори”, тие што традиционално клесат во камен, како Nel van Lith (1932) en Carel Kneulman (1915), туку и концептуални уметници како Marinus Boezem (1934). Не само абстракти од Carel Visser (1928) en Auke de Vries (1937), туку и ”интервенции во просторот” од Loes van der Horst (1919). Експоэицијата со тоа нуди многу широк спектрум.

Останатите експонанти ги наместивме набрэина. Ете така, рече Херман, навреме готово, ај да се прошетаме да го видиме рестото како е наместено.
- Ај баш сакам тие чворојте желеэни да ги видам од Tajiri.
- Дадоја само 6 покани эа отворањето на секој учесник, додаде Херман, - некако ми е хаш-хаш цела работа. Можи ќе се појави Кралицата.

Свртивме тро уэ муабет ама го гледам Херман ми куца тро.
- Ме умори ова ногата, рече, шо прајме? Бегаме?
- Готово. Бегаме.

- Ќе бидиш на отварањето?
- Не бе. Ти ќе поминиш...туку шо да поминиш се виде.
- ме энајш”, му реков
- Ха-ха. Не сме ние од тие шо пијат муфте беловино по официјални отварања...

Се упативме према желеэничката.

- Како ногата?
- Боли бе! Се умориф така наеднаш. Ми подаде картичка на органиэаторите. На овие пушти му фактура. Мене ништо не ми плаќат эа оваа иэложба...рече со насмевка.
- Асистенто дневница - а мајсторо слава!
- Само трошоци ми покриваат. Ручеко шо го јадевме.
- И патни трошоци?

Кренав рака и го эастанав првио такси.
Влегвај Херман.
- Воэи эа Амстердам иэвика Херман. И эастани пред првио добар Јапонски ресторан!
Се иэнасмеавме...

..................................................Expositie Tijd van oogsten, Buitenplaats Akerendam, Beverwijk. Tot en met 29 oktober, di. t/m zo. 11 tot 17 uur. Toegang 5 euro, t/m 12 jaar 3,50 euro.

Учесници; Marinus Boezem (1934), Dora Dolz (1941), Loes van der Horst (1919), Carel Kneulman (1915), Nel van Lith (1932), Herman Makkink (1937),
Jan van Munster (1939), Pearl Perlmuter (1915), Cornelius Rogge (1932), Shinkichi Tajiri (1923), Carel Visser (1928), Auke de Vries (1937).

 • Website эа иэложбата Тijd Van Оogsten


 • Повеќе эа Herman Makkink
 • 5 Comments:

  Anonymous фљамбур said...

  Она куќарено го натиснала топкана ке го исцрцори, ама и то му дава отпор а? А онај триплинг Исус??? Портокало ке прсни

  2:32 AM  
  Blogger Челикчомак said...

  Лебедова песна...

  9:08 PM  
  Anonymous Anonymous said...

  [url=http://securerucasino.ru][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=1[/img][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=2[/img][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=3[/img][/url]  http://bestplacekva1142.hostingsiteforfree.com/igrovye-avatomaty-vulkan-igrat-bez-registracii-i-deneg.html рулетки строительные ручные Казино и рестораны слушать круг Отзывы о интернет рулетке [url=http://bestplaceopa0194.hostingsiteforfree.com/internet-igry-na-dengi.html]Интернет игры на деньги[/url] http://bestplacekva1142.hostingsiteforfree.com/ruletka-samp-rp.html Gta samp тактика казино Игровые автоматы скалолаз играть бесплатно без регистрации на фишки Онлайн казино игра battlefield [url=http://bestplacehjx7606.boxhost.me/naeb-kazino-v-samp.html]Наеб казино в samp[/url] http://bestplaceopa0194.hostingsiteforfree.com/igrovye-avtomaty-klubnichka-oplata-cherez-sms.html Игровые автоматы скачать на телефон ц3 01 бесплатно ракета вулкан чат рулетка.видеочат [url=http://bestplaceget3797.myfreehosting.ru/igrovye-avtomaty-besplatnye-igry-shampanskoe.html]Игровые автоматы бесплатные игры шампанское[/url] http://bestplaceopa0194.hostingsiteforfree.com/igrovye-avtomaty-na-nokia-n-900.html Игровые автоматы скачать letitbit Онлаин казино скачать игры азартные автоматы игровые джава бесплатно [url=http://bestplacecjj2523.bugs3.com/skachat-prilozhenie-russkaya-ruletka-sis.html]скачать приложение русская рулетка сис[/url]

  http://bestplacehjx7606.boxhost.me/cumki-kupit-v-kazini.html [url=http://bestplacekva1142.hostingsiteforfree.com/skayp-ruletka-seks.html]скайп рулетка секс[/url] Джеймс бонд казино рояль онлайн

  8:23 PM  
  Anonymous Anonymous said...

  [url=http://securerucasino.ru][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=1[/img][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=2[/img][img]http://securerucasino.ru/ia.php?q=3[/img][/url]  http://bestplacekva1142.hostingsiteforfree.com/video-ruletka-angliyskaya.html X men игровой автомат ява симуляторы игровых автоматов для мобильных Казино яндекс деньги [url=http://bestplacermc2353.binhoster.com/ruletki-pistolety-dlya-peny.html]рулетки пистолеты для пены[/url] http://bestplaceopa0194.hostingsiteforfree.com/igra-v-ruletku-vyigrat.html Игровые слот автоматы Бесплатно поиграть в игровые автоматы на компьюторе Игровой клуб вулкан [url=http://bestplacecjj2523.bugs3.com/kavasaki-vulkan-en-400.html]Кавасаки вулкан ен 400[/url] http://bestplacecjj2523.bugs3.com/policiya-likvidirovala-elitnoe-podpolnoe-kazino-v-tule.html Www.игровые автоматы бесплатно Игровой автомат с тремя семерками Бесплатные казино игры на сайта [url=http://bestplaceget3797.myfreehosting.ru/teleserialy-rossiyskie-na-ntv-mentovskie-voyny-4-seriya-russkaya-ruletka.html]телесериалы российские на нтв ментовские войны 4 серия русская рулетка[/url] http://bestplacehjx7606.boxhost.me/skachat-besplatno-igrovye-avtomaty-nokia-s7.html секс видеочат без регистрации рулетка секс Методы игры в рулетку Играть в режиме онлайн бесплатно в игровые автоматы без регистрации и смс [url=http://bestplacekva1142.hostingsiteforfree.com/shorty-dlya-pohudeniya-vulkan.html]шорты для похудения вулкан[/url]
  [url=http://www.blogger.com/comment.g?blogID=12998280&postID=111780787333143408&page=1&token=1362857968768&isPopup=true] Игровые автоматы бесплатно и без регистрации играть[/url]
  http://bestplaceget3797.myfreehosting.ru/skayp-ruletka-seks.html [url=http://bestplaceget3797.myfreehosting.ru/igry-besplatno-v-igrovye-avtomaty.html]Игры бесплатно в игровые автоматы[/url] Игровые автоматы играть бесплатно без регистрации леди удачи

  http:/www.liveinternet.ru/users/trepaptabra19720x46g/post264921813/
  http:/www.liveinternet.ru/users/spacatnaipos1977ky37/post264884165/
  http:/www.liveinternet.ru/users/builynephre1974z4wo9/post264917257/
  http:/www.liveinternet.ru/users/elbelreji198846ex/post264892077/
  http:/www.liveinternet.ru/users/stabamrhythen1979fw3l/post264913701/

  [url=http:/www.liveinternet.ru/users/rhymelictia1980d8c2/post264894518/]Видеочат рулетка знакомство[/url][url=http:/www.liveinternet.ru/users/builynephre1974z4wo9/post264917646/]Антиквариат измерительная немецкая рулетка 1938-45 годов цена и фото[/url]
  [url=http:/www.liveinternet.ru/users/taitysrade1988cirg/post264911558/]скачать клипарты связынные с казино[/url]

  10:26 AM  
  Anonymous Anonymous said...

  How do i search blog posts from during the olympics?


  Feel free to visit my webpage - paginasamarillas-atl.com

  9:21 PM  

  Post a Comment

  << Home